TFP - Hvad er TFP egentlig?.....

TFP er en forkortelse for "Time for Pictures", "Time for practice" eller "Time for Print" - Frit oversat: "Din tid i bytte for billeder".
Kort sagt handler det om, at forgraf og model bruger noget tid sammen, og at begge parter får nogle billeder ud af det, det er med andre ord en aftale, hvor der ikke er nogle penge involveret.
 

Hvorfor benytter man sig af TFP?

Det er jo ingen hemmelig, at man hverken bliver en god fotograf eller en god model på én dag - med mindre man er et naturtalent - det er er noget der kræver øvelse, øvelse og atter øvelse.
Da både fotografer og modeller har brug for at øve sig, ja så kan man jo ligeså godt hjælpe hinanden med at blive bedre, og her er
TFP et genialt koncept!

TFP er en rigtig god mulighed for at komme i gang med modelfotografering, og det uanset om man er model eller fotograf, og på den måde finde ud af, om modelfotografering i det hele taget er noget, der er jo ikke alle det tiltaler, men man ved det jo ikke før man har prøvet det.

TFP er absolut ikke kun for begyndere/amatører, der er mange rutinerede fotografer og modeller som benytter sig af TFP, og det er oftest når man ønsker at forny sig og afprøve nye teknikker, poseringer, stilarter m.v. eller hvis de syntes shootet er interessant og kan bidrage med noget specielt eller anderledes til deres portfolio.
 

Betyder TFP så gratis billeder?

Ja det kan man vel på en eller anden måde godt sige det gør, men det er de færreste der laver
TFP hvis de ikke selv får noget ud af det. TFP handler jo grundlæggende om, at begge parter får noget brugbart ud af det, altså også ud over billeder. Der er desværre nogle som udvander TFP konceptet lidt og udelukkende ser det som gratis billeder.
På f.eks. Facebook sker det ret ofte, at nogle leder efter en fotograf til f.eks. et bryllup, altså på
TFP basis.
 

Er TFP det rigtige?

Der er delte meninger om hvorvidt
TFP altid er det rigtige, men sådan er det jo med alt.

Som fotograf bør man gøre sig nogle overvejelser omkring, om det måske er bedre at hyre en professionel model så man ikke skal bruge ressourcer på at instruere en
TFP-model, men der kan holde focus på teknik, lys m.m.
Som model skal man vurdere, om det er bedre at hyre en professionel fotograf der måske bedre kan instruere dig i poseringer m.v. så chancen for at du får præcis de billeder du ønsker dig måske er lidt større.
Det afhænger også lidt af, hvid du har af planer om at bruge billederne til, ofte er der en modelaftale involveret når vi taler
TFP, og i denne er der typisk angivet hvor og hvordan billeder må bruges.
 

Skal man have en modelaftale med fotografen/modellen?

Hvis du spørger M
photo, så er svaret ja.
I en modelaftale er der typisk udstukket nogle retningslinier for hvor og hvordan billerne må bruges og oplysninger om hvad fotossessionen skal omfatte, f.eks. stilart, påklædning, location m.v.
Modelaftalen er typisk en fotografen har med og som man udfylder i fællesskab, så man er enige om hvad der pågældende fotosession skal omfatte.
Der findes forskellige udgaver af disse modelaftaler, de fleste anvender nogle rimelig gængse udgaver som er nemme at gennemlæse og forstå.
En modelaftale tilgodeser jo både fotografens og modellens rettigheder.
 

Hvor finder man en model eller fotograf til TFP ?

Det er jo altid svært, men et sted at starte kunne være Facebook. Der findes en lang række
TFP-grupper på Facebook, nogle er landsdækkende og andre igen er område specifikke, men prøv og brug søgefunktionen og søg efter TFP, så kommer der en hel del.
Er du fotograf, ja så er der jo også muligheden at stoppe potentielle modeller på gaden og ganske enkelt spørge dem - det kræver dog en god portion selvtillid at anvende den metode.
Er du model, ja så kan du jo altid bare spørge en fotograf om de laver
TFP aftaler. Du kan jo højest få et nej og det koster jo ikke at spørge.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge M
photo, jeg er altid på udkig efter nye modeller.

Copyright - Mphoto by Michael Nielsen - CVR no. 31914639 - Updated: 22/06/24